Ook ASStrid gaat op vakantie

ASStrid
Copyright: Toerisme Provincie Antwerpen

Een autismevriendelijke vakantie? Het kan voortaan in de provincie Antwerpen.

Na een twintigtal attracties beschikken nu ook twintig logies over een visueel stappenplan, een garantie voor een ontspannend verblijf voor de persoon met autisme en diens reisgenoten. De praktische gids ‘ASStrid op vakantie’ stimuleert andere ondernemers om hun logies autismevriendelijk(er) te maken.Een nieuwe realisatie in het actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’ van Toerisme Provincie Antwerpen.  

Gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes: “Met de lancering van autismevriendelijke attracties zorgden we twee jaar geleden voor een primeur in Vlaanderen. Bij vakantie hoort uiteraard ook een fijne slaapplek. Daarom riep Toerisme Provincie Antwerpen vorig jaar logiesuitbaters op om mee te werken aan het project ‘Autismevriendelijk logeren’.”

Minder stress, meer plezier

Twintig logies in de provincie Antwerpen lieten zich screenen door experte Sien Depoortere van Toerisme voor Autisme. Dat resulteerde telkens in een visueel stappenplan. Elk plan zoomt in op de heen-en terugreis, het onthaal, de kamers en de activiteiten in en rond het logies. Kleurenfoto’s, kaartjes, pictogrammen en korte beschrijvingen zorgen voor meer verduidelijking.

Het stappenplan reduceert stress en biedt een handige houvast voor, tijdens en na de trip. Niet alleen voor de gast met autisme maar ook voor diens reisgenoten. Daarbovenop bieden sommige logeerplekken extra service aan, zoals prikkelarme ruimtes of attributen die je helpen ontspannen tijdens je verblijf.

Gids voor logiesuitbaters

De vakantieganger kiest uit een breed en gevarieerd aanbod. Bij de deelnemende logies zijn alle toeristische bestemmingen (Kempen, Scheldeland, Antwerpen, Mechelen en Zuidrand) en alle logeerformules (van hostel en jeugdherberg over campings tot B&B, vakantiewoning of hotel) vertegenwoordigd. Dat aanbod zal ongetwijfeld verder groeien. Met de gids ‘ASStrid op vakantie. Geef gasten met autisme een warm welkom’ moedigt Toerisme Provincie Antwerpen andere ondernemers aan om hun logies autismevriendelijk(er) te maken. Van kleine ingrepen in de accommodatie tot een doordachte communicatie: de handleiding bevat tientallen – vaak verrassend eenvoudige – tips voor een gastvrij onthaal. Wie de tips ‘ASS+’ in de praktijk brengt, maakt ASStrid helemaal happy…

Blijvend engagement

De combinatie van attracties en logies maakt voortaan echte autismevriendelijke vakanties mogelijk. Een nieuwe primeur voor Vlaanderen!

Toerisme Provincie Antwerpen realiseert daarmee ook een van de doelstellingen uit haar actieplan ‘Drempelvrij Toerisme’. Gedeputeerde Jan De Haes: “De voorbije maanden drukten ons met de neus op de feiten: de coronacrisis maakt heel wat Vlamingen extra kwetsbaar. Daarom nemen we nieuwe initiatieven die drempels wegwerken en de vakantieparticipatie verhogen. Volgend jaar focussen we op drempelvrije fietsvakanties en zorglogies.” 

Je downloadt de stappenplannen van de autismevriendelijke logies en attracties op www.provincieantwerpen.be (zoekterm: autismevriendelijke vakanties).

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven