Hamamelisfeesten

Arboretum Kalmthout - Hamamelisfeesten 2021
Copyright: Arboretum Kalmthout

Grootste collectie toverhazelaars van Europa nu in bloei!

9 januari tot en met 28 februari 2021, 10-17 uur, Kalmthout

De winterbloeiende toverhazelaars, Hamamelis, zijn het paradepaardje van Arboretum Kalmthout. In de arboretumtuin vind je de grootste en de oudste collectie in Europa.

Elke winter toveren honderden Hamamelis-struiken de tuin om in een zee van geel, oranje en rood. Hun bloempjes op kale takken zorgen niet alleen voor een spectaculair visueel effect, ze verspreiden ook een overweldigend, zoet parfum doorheen de tuin. Een uitgestippelde wandelroute brengt bezoekers langs de mooiste exemplaren. Bij het toegangsticket tot de tuin zit een routeplan dat bezoekers wegwijs maakt doorheen het 13,5 ha groendomein. Elke toverhazelaar draagt een gloednieuw naambordje met ook de Nederlandse naam, en de herkomstregio wanneer het een botanische soort is. De naambordjes staan langs de paden opgesteld zodat je er niet naar moet zoeken. De collectie toverhazelaars van Arboretum Kalmthout omvat zo’n 180 verschillende variëteiten, waarvan sommige bijna 100 jaar oud zijn!

Beleef de Hamamelisfeesten op 3 manieren

1.
Volg de uitgestippelde Hamamelisroute en lees tijdens je wandeling de boeiende, persoonlijke verhalen van onze gidsen over hun favoriete toverhazelaar.

2. Download de gratis audiotour via de ErfgoedApp op je smartphone en scan de symbolen op de routebordjes in de arboretumtuin. Terwijl je verder wandelt, beluister je de extra informatie over de toverhazelaars en de collectie van Arboretum Kalmthout. 3.Boek een privérondleiding met een gids: voor jezelf, je gezin en/of je knuffelcontact (max. 3 volwassenen + 1 gids, kinderen onder 12 jaar zijn niet meegeteld). Je hebt de keuze uit verschillende themawandelingen, waaronder toverhazelaars en winterbloeiende planten. Een gids boeken kan tot drie dagen voor datum.

Miss Hamamelis 2021 – virtuele editie

Tot vóór coronatijd werd jaarlijks een ‘Miss Hamamelis’ verkozen. Wie de mooiste of best geurende toverhazelaartak uit eigen tuin presenteerde, werd door een professionele jury beloond met de titel van Miss Hamamelis. In 2021 zal er voor het eerst een virtuele editie van de Miss Hamamelisverkiezing doorgaan. Deelnemers hoeven dan geen tak van hun eigen toverhazelaar meer af te knippen en mee te brengen, maar kunnen eenvoudig een fotodelen op Instagram, Facebook of Twitter met #misshamamelis2021. Eind februari kiest de jury een winnaar, die het gouden label ‘Miss Hamamelis 2021’ zal ontvangen om aan de plant in zijn tuin te hangen.

PRAKTISCHE INFO:

Hamamelisfeesten 2021
9 januari tot en met 28 februari, elke dag van 10 tot 17 uur

Contact- & bezoekadres
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België
T +32 (0)3 666 67 41
E info@arboretumkalmthout.be

Toegangsprijzen tuin
volwassenen € 7, senioren € 6, studenten € 5
jaarkaart- en museumpashouders en kinderen -12 jaar gratis

COVID-19 maatregelen: toegang tuin enkel met vooraf gereserveerde tickets en tijdslot


Plantencentrum en cadeau- & boekenshop
Het plantencentrum en de cadeau- & boekenshop zijn vrij toegankelijk en elke dag open van 10 tot 17 uur, ook op zon- en feestdagen. De cafetaria is tijdelijk gesloten. Tijdens de Hamamelisfeesten is er in het plantencentrum een uitgebreide keuze aan toverhazelaars. Planten zijn te koop in pot of met kluit.

Website
www.arboretumkalmthout.be

www.hamamelis.be

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven