Warme oproep aan de minister van een startend theatergezelschap

Als startende onderneming was het ergens een berekende gok om een professioneel theatergezelschap uit de grond te stampen. In het land van melk en honing is de ondernemer namelijk koning.

‘Het Farcetheater’ werd geboren. De voorstellingen in februari liepen vlotjes vol en er werden plannen gemaakt voor een vervolgverhaal. Maar aan de successtory kwam abrupt een eind door de corona-crisis. U startte – met alle begrip – een aantal maatregelen. Als je ‘gezondheid’ en ‘economie’ in een weegschaal legt, moet gezondheid altijd het zwaarste doorwegen. Dus onze voorstellingen van ‘Harrie let op de kleintjes’ in april konden niet meer doorgaan. Onze hoop was dan maar gevestigd op de Gentse Feesten. Ook dat werd afgelast, nogmaals met alle begrip. Daarnaast vallen onze geplande voorstellingen in augustus aan de zee ook in het water. Dit maakt een totaal van ‘slechts’ 12 voorstellingen die geannuleerd moeten worden, maar u weet ongetwijfeld dat dit voor een (startend) gezelschap veel is. Dit is namelijk een investering en ons werk.

Hoe gaat het nu verder? Wel, niemand koopt – begrijpelijk – nog tickets en u kan geen duidelijk antwoord geven over hoe het er binnen enkele maanden zal uitzien. Ik weet dat dit niet uw hoogste prioriteit is, maar er komt een tijd dat dit allemaal voorbij is. U bood ons daarom een optie aan. We konden de productie verplaatsen naar volgend seizoen waardoor toeschouwers het bedrag niet zomaar konden terugeisen. Maar, beste minister, indien er toch voorstellingen mogen doorgaan in de zomer of vanaf september: in welke vorm dan? Voor een commercieel gezelschap is het een ramp als er telkens een stoel moet worden tussen gelaten. Daarnaast is de ticketverkoop ook één groot vraagteken.

Een theaterzaal vastleggen is ook niet zo evident, minister. Weet u dat zalen en acteurs al grotendeels bezet zijn het volgende seizoen? Daarenboven wordt de markt nu ineens over-beconcurreerd. Voorstellingen van nu worden verplaatst naar komend seizoen en worden tussen de andere gepropt. Ik hoorde van een cultuurprogrammator dat hun zaal al bezet was tot begin 2022. Geestig, als je dan als kleine producent je voetje er nog wil tussensteken.

Gelukkig kwam u met steunmaatregelen. Oef, dacht ik. IJdele hoop, zo bleek. Als beginnende onderneming maak je dus werkelijk nergens aanspraak op. Overbruggingsrecht? Inkomen te klein. Hinderpremie? Enkel voor zelfstandigen met een fysieke inrichting. Steunmaatregelen voor gesubsidieerde gezelschappen? We spelen komedie, dus we krijgen geen subsidies. Dat is ook zoiets… Als ‘commercieel’ gezelschap gaat u er vanuit dat we onszelf wel kunnen redden… We moeten het geld halen uit de privésector. Ik vraag mij nu echt af hoeveel bedrijven geneigd zullen zijn om te sponsoren. Niet enkel voor mij, maar ook al diegene die ik nu niks kan geven? Acteurs, technici, fotograven, zaalmedewerkers, grafisch designers, drukkers, decorbouwers… Mag ik stilaan spreken van een Mattheüs-effect?

We opteren nu dat ons publiek de tickets inruilen voor onze nieuwste productie in februari 2021. Zo hopen we de financiële put niet groter te maken. Het is natuurlijk koffiedik kijken welke toeschouwers die ‘goodwill’ zullen hebben, want zij hebben het ook moeilijk.

Maar, beste minister, deze situatie is een mokerslag in het gezicht van de hele culturele sector. Heel wat organisaties zullen dit niet te boven komen. Ik heb het gevoel dat u ons in de kou laat staan, zowel als startende onderneming als theaterproducent. Daarom deze warme oproep om starters & (vrije) theaterproducenten ook te steunen zodat we kunnen blijven beklijven.

Hoe dan ook, verzorg u goed & hopelijk kunnen we later terug in optimale omstandigheden u een onvergetelijke voorstelling bezorgen! Ik leg alvast een kaartje voor u opzij. Ik hoop dat u houdt van komedie.

Gezonde groetjes

Anthony Van Caeneghem

Het Farcetheater

P.S.: lachen is gezond!

Anthony Van Caeneghem

i.o.v. Artistiek Team – Het Farcetheater

MEER INFO kan je ontdekken op de website https://www.farcetheater.be

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven