Triënnale Brugge 2021 voor mensen met visuele beperking

Triennale Brugge S-Wan en MaM

S-wan (Speciale Wandelingen) en MaM (Mind- and Makerspace van Howest) begeleiden bezoekers met een visuele of auditieve beperking op Triënnale Brugge 2021

De Brugse stadsgidsen van S-wan (Speciale Wandelingen) zijn zich volop aan het voorbereiden op de Triënnale Brugge 2021, het driejaarlijkse kunstentraject dat de installaties van dertien (inter)nationale kunstenaars en architecten voorstelt aan het grote publiek. Het thema van deze editie “TraumA” gaat op zoek naar de verborgen kant van het schijnbaar ‘perfecte’ Brugge.


Het grote publiek, daar horen ook bezoekers bij met een visuele of auditieve beperking. Voor hen is het beleven van kunst niet vanzelfsprekend. Om deze doelgroep een ervaring op maat te geven sloeg S-wan de handen in elkaar met de Mind- en Makerspace van Howest. Dit Brugse makersatelier zorgt voor schaalmodellen en/of voelsamples die de stadsgidsen op hun wandelingen kunnen meenemen. Daardoor worden de texturen en vormen van de kunst- en architectuurinstallaties beter toegankelijk voor elk publiek.

Stadsgids Alda Renquet van S-wan: “Brugge wil een toegankelijke stad zijn, dus ik vond dat Triënnale Brugge 2021 een toegankelijke aanpak verdiende. Daarom staken we onze ‘voelsprieten’ uit bij de stad Brugge en enkele organisaties voor mensen met een visuele beperking. De feedback die we kregen was overal enthousiast. Al gauw was er ook interesse van een organisatie voor mensen met een auditieve beperking. We hebben een aparte wandeling voorzien, waarbij zij een eigen gebarentolk mogen meebrengen. Zo kan elke gids volgens het tempo en de behoefte van de groep zijn verhaal doen.”


Tijs Verbeke van de Mind- and Makerspace: “Na een brainstorm met S-wan en de organisatie van Triënnale Brugge 2021 hadden we al gauw enkele voorstellen klaar. We hebben die uitgewerkt met verschillende technieken, zoals schaalmodellen via 3D-printen en borduren van gebruikt textiel. De ontwerpen werden in co-creatie met blinden en slechtzienden ontwikkeld, uitgetest en geoptimaliseerd.”

Triënnale Brugge 2021: TraumA loopt vanaf 8 mei tot 26 september. Meer informatie via www.triennalebrugge.be.


S-wan zal de wandelingen uiteraard organiseren binnen de geldende veiligheidsnormen.

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven