Sax for Pax – de eerste exemplaren

Gemaakt uit omgesmolten granaathulzen

Karel Goetghebeur, de saxofoonbouwer en bezieler van Adolphe Sax & Cie kondigde op 8 november 2018 aan een limited edition van 193 saxofoons te maken uit omgesmolten granaathulzen. “Een gek nummer daagt uit om er meer van te weten” aldus Karel. In totaal verzamelde hij, in samenwerking met verschillende steden, gemeenten, musea en cultuurhuizen, 546 granaathulzen in van allerlei kaliber ofwel 989 kg dat in Nederland door Aurubis werd omgesmolten tot nieuw plaatmateriaal.

Op de “Pax Sax” staat een speciale gravure die ontworpen is in samenwerking met een Venezolaanse kunstenares die haar land wegens de politieke onrust en economische onstabiliteit moest verlaten. Het ontwerp laar de IJzetoren en “Pax-poort” zien. Daaronder is een impressie van de Tyne Cot begraafplaats, een Britse soldaart bij het graf van zijn gevallen kameraad, bij de dodengang met op de voorgrond de Menenpoort waar elke avond de Last Post weerklinkt.

De inleg van te toetsen zijn gemaakt uit het hout van een kolf van een Lee Enfield, het geweer van de Britse strijdkrachten tijdens oa WO I. Eén toetsje is gemaakt uit een kogelhuls, afgevuurd met een authentieke Lee Enfield. Op de hals van de saxofoon is een klein schildje aangebracht gemaakt van aarde gemengd met kunsthars uit de loopgraven van de dodengang in Diksmuide. Tot slot ontwierp het creatief duo Scarlett Raven en Marc Marot een speciale “poppy” die aangebracht is op de saxofoon en met de speciale applicatie Artivive kan je via je smartphone de Augmented Reality activeren waardoor de “poppy” tot leven komt.

Vandaag, 7 november, kregen de eerste 2 Belgische intekenaars hun Sax4Pax. Benny Goossens uit Hamme en Benny Mettepenningen uit Lokeren, 2 vrienden die in dezelfde harmonie spelen. Benny Goossens speelt als sinds zijn 18 jaar sax en Benny Mettepenningen was zoals hij zelf zegt “een laatbloeier” maar deelt intussen al 6 jaar de passie voor de sax en beiden zijn dan ook naast elkaar terug te vinden in de harmonie te Hamme.

Zij waren alvast zeer tevreden met de mooie brede klank en hun “Piece Unique” en wezen er ook nog eens op dag het gisteren 6 november de verjaardag was van Adolphe Sax die in 1814 is geboren.

En er was nog meer goed nieuws. Drie van de saxofoons zullen geveild worden en de opbrengst gaat integraal naar 3 goed doelen. Karel koos voor de volgende drie doelen:

– vzw De Zonnegloed uit Oost-Vleteren, één van de eerste wilde dieen sactuaries in ons land.

– vzw Fort Breendonk om de geschiedenis niet te vergeten

– Stichting Dorcas uit Nederland die in het Midden-Oosten oorlogsvluchtelingen opvangt in veilige zones

Karel wenst iedereen nog eens te bedanken die dit project een warm hart toedraagt en hij wist ook nog te vertellen dat er nog steeds hulzen worden binnengebracht en met deze extra hulzen zal er nog een standbeeld gemaakt worden geheel in de lijn van het Sax4Pax verhaal met als thema “Herstel” maar daar later meer over.

BRON: Meer info is terug te vinden op https://www.sax4pax.com.

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven