Richard Deacon

Never Mind

We waren deze ochtend en middag op stap met de toonaangevende Britse kunstenaar Richard Deacon. Vanaf 27 mei tot 24 september stelt hij tentoon in het Middelheimmuseum te Antwerpen.

Deacon sprak er over de continuiteit door de tijd. Hij speelt met nummers en combinaties van units. Toen hij leerde tellen als een kind stelde hij plots vast dat er geen sprake meer was van herinneren, maar gewoon weten. Voor de eerste keer kan de kunstliefhebber kennis maken met het werk ‘Big Time en ook het werk ‘Bronze Skin’ is zeker te bekijken want pas voor de tweede keer te zien in een tentoonstelling en voor de eerste keer buiten. Deacon hoopt dat het werk, dat zijn enige grote werk in brons is, nu een een extra dimensie zal krijgen door de groene verkleuring die zal ontstaan op het werk door de weerelementen.

In 1993 – Antwerpen is culturele hoofdstad – zet de Middelheimcollectie resoluut een stap richting hedendaagse kunst. Never Mind is een van de sleutelwerken die dat jaar worden aangekocht. Vierentwintig jaar later gaat Deacon in samenwerking met het Middelheimmuseum over tot een ‘refabricatie’ van het werk. Refabricatie – ook een vorm van variatie – is tegelijk een herneming én een nieuw perspectief op de toekomst, tegelijk de terugkeer of de kopie van een oud element én de creatie van een nieuw werk. Never Mind werd ontdaan van de houten strips en het originele metalen geraamte met metalen voet werd gerestaureerd en opnieuw bekleed, dit keer met roestvrij stalen strips.

De tentoonstelling telt 31 werken, zowel monumentale werken als kleinoden, die op verschillende plekken in het museumpark getoond worden. Een centrale plaats binnen de tentoonstelling wordt ingenomen door Deacons Never Mind, een sleutelwerk uit de museumcollectie dat in 1993 verworven werd en dat naar aanleiding van deze tentoonstelling gerefabriceerd werd in roestvrij staal.

Richard Deacon speelt sinds de jaren ’80 een voortrekkersrol in de hedendaagse beeldende kunst. Hij noemt zichzelf een fabricator, iemand die de veerkracht van materialen, taal en de betekenis van objecten tot het uiterste wil testen. Zijn fascinatie voor de mogelijkheden van de meest diverse materialen zoals hout, textiel, staal, papier, leer, marmer, klei, vinyl, golfplaat, karton of pvc stuwt hem van het ene werk naar het volgende, met een ontzagwekkend oeuvre als resultaat. Door de lijm, de metalen verbindingsstukken, de bouten of de lasnaden zichtbaar te laten, wordt ook de toeschouwer constant attent gemaakt op dat maakproces.

De tentoonstellingsfocus ligt vooral op ‘variaties’ – misschien wel hét handelsmerk van Deacon. Door het opnieuw toepassen van een logische en consequente reeks spelregels op eenzelfde basis of beginsituatie, verlegt de kunstenaar steeds een grens, voegt hij nieuwe betekenismogelijkheden toe, komt hij tot ‘nieuwe’ kunstwerken die deel gaan uitmaken van een reeks. De titel van de tentoonstelling, SOME TIME, verwijst naar zo’n voorlopig karakter. Of naar een korte tijdsspanne: de dingen zijn maar even wat ze zijn.

BRON: Meer info is terug te vinden op www.middelheimmuseum.be.

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven