Ooghoek

Een dreef en een dorp

Deze zomer, vanaf 2 juli brengen Charlotte Van de Broeck en Lies Van Gasse poëzie in de Beernemse Kooldreef. Het is een literatuurproject van twee jonge culturele wolvinnen die verwerkt werden in een installatie met kijkkastjes. De gedichten kijken, net als de bomen, uit over het dorp. De lezer is wandelaar, kijker en toehoorder. De zuurstof en de schaduw van het loof begeleiden hem op zijn ontdekking van dreef en omgeving.

Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse schrijven een reeks gedichten voor Màrmelade. Als uitgangspunt nemen zij het naar binnen en buiten kijken in het dorp. Met de blik van de buitenstaander en toeschouwer ondernemen zij in de gedichten een tocht door Beernem. Zo dringen zij een voor hen nog gesloten wereld vol intrigerende tegenstellingen binnen en laten ze de inwoners met vreemde ogen naar zichzelf kijken.

De ervaring thuis (her)beleven kan aan de hand van de dichtbundel die in het kader van het project wordt uitgegeven.

Charlotte Van den Broeck en Lies Van Gasse werden gegrepen door het prachtige uitzicht van de Kooldreef in Beernem. Aan het begin van de dreef wordt de blik van de toevallige passant naar een onbereikbaar kasteel in de verte gezogen. Dit geeft de locatie een historisch-mysterieus karakter dat de verbeelding van de beide dichter prikkelde. Als uitgangspunt voor hun poëtische installatie namen zij dan ook het binnen-en buitenkijken van een toeschouwer als uitgangspunt. Met de blik van een vreemde ondernemen zij in hun gedichten , geluidsfragmenten en illustraties een tocht door het dorp. De Kooldreef als plek weerspiegelt de thematiek van het kijken: ze is een stuk van de openbare ruimte, maar tegelijkertijd heeft ze een gesloten karakter doordat ze visueel afgesloten is van de dorpskern. Door het spel van licht en schaduw, krijgt de dreef een romantisch karakter, dat zowel het thema als het poëtisch aspect uitstekend tot hun recht doet komen. Door de installatie in de Kooldreef te plaatsen, willen de dichters de inwoners als personages bekijken en kunnen de inwoners zichzelf en hun omgeving in deze poëtische schetsen door het oog van een buitenstaander weerspiegeld zien.

Voor fietstoeristen en wandelaars is deze installatie een uitgelezen mogelijkheid om in een dorp waar je vooral langskomt, ook eens binnen te kijken.

BRON: Meer info is terug te vinden op màrmelade.be/.

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven