Kwaliteit troef tijdens 45e kunstbeurs in Vlaanderen

In tijden van crisis die het beurslandschap van het voorjaar grondig heeft door elkaar geschud, hebben mensen nog nooit zo uitgekeken naar de zomer.

Met een zicht op de agenda kunnen wij met een vrij grote zekerheid stellen dat, van 8 tot en met 16 augustus, Art Nocturne Knocke een van de eerste belangrijke kunstbeurzen in de nabije toekomst wordt. Te oordelen naar de reeds getoonde belangstelling en het aantal belangrijke kandidaturen wordt de 45e editie van Art Nocturne Knocke ongetwijfeld een heel voorname en vooral ook originele en zelfs vernieuwende editie met meer dan 50 stands. Het niveau van de inschrijvingen is bijzonder hoog en de diversiteit van het aanbod waarborgt een op tal van vlakken boeiend bezoek aan dit feestelijk salon. 

Doorheen haar 45-jarige geschiedenis is de beurs door een enorme transitie gegaan. Vooral vorig jaar was het frisse aanbod design, kwalitatieve hedendaagse & moderne kunst opmerkelijk te noemen. Dit jaar wordt deze trend alleen maar verder gezet. Ook is Art Nocturne Knocke pionier, waarbij het de eerste kunstbeurs ooit is die de bezoekers een volledige online koopervaring aanbiedt naast de beurs.

In het traditionele of noem het klassieke gedeelte van het salon zal u internationale galeries ontmoeten die hun selectie brengen van schilderijen in diverse stijlen en tendensen alsook beeldhouwwerk in een veelheid van materialen naast oudere en meer recente objecten, sieraden, juwelen en zilverwerk, design met een vaak verrassende vormentaal, keramiek en fotografie ontdekken, vaste waarden die u vertrouwd zijn en die toch telkens verrassen en daarnaast ook een aantal nieuwe exposanten met een  indrukwekkend aanbod. 

In de afdeling ‘Discoveries Pavillion’ ligt de nadruk op de kunstenaars, het is een paviljoen van One (wo)man shows en het oogt eveneens bijzonder aantrekkelijk omwille van de verscheidenheid van de beeldende disciplines, de  kwaliteit van wat wordt getoond en de vindingrijkheid die de kunstenaars hanteren. Een bezoek aan de ‘Discoveries’ garandeert verrassing en creëert bewondering.

Laat ons toe daar even wat dieper op in te gaan en even stil te staan bij enkele inzendingen die ongetwijfeld uw aandacht en belangstelling zullen wekken.

Voorbeeld uit het aanbod ANK2020
Voorbeeld uit het aanbod ANK2020

De hoofdafdeling van ANK, waarin galeries hun pronkstukken tonen, kan omschreven worden als een opeenvolging van esthetische emoties waarbij telkens op een aantrekkelijke en veelal originele wijze een of meerdere kunstenaars, een thematiek, een toonaangevende verzameling, een sierlijk uitgebouwde beeldende vondst, een eerder ongewoon object aan bod komen.

Antoine Leclercq (Gallery Ysebaert) exposeert er de krachtige ritmiek van zijn metalen sculpturen die eveneens dit jaar in Sculpture Link monumentaal zullen aanwezig zijn.  Frederik Tanghe frappeert opnieuw met zijn elegante objecten in roestvrij staal die evenzeer functioneel zijn als toonbeelden van precisie en elegantie. Ook Nestor & Rotsen is weer present met zijn merkwaardige design objecten, meubels en lampen in een originele presentatie aan de hand van natuurlijke en kleurige materialen. Dit jaar focust Art Assistant op sculpturen in diverse vormen en materialen met het begrip animalier als basisgegeven. Zoals steeds is The Old Treasury een schatkamer van kostbare juwelen van de grote ontwerpers en zilverwerk. De Parijse Galerie Lelouch, die we kennen vanop PAD Londen & Art Paris toont meubelobjecten die opvallen door hun verfijnde functionaliteit. Galeria de las Misones, die we kennen vanop ARCO Madrid en Art Brussels staat bekend voor haar Latijn-Amerikaanse avant-garde waarin constructivisme en abstractie domineren. De galerie vertegenwoordigt onder meer Pablo Atchugarry die zo na meer dan 25 jaar terug op de beurs te zien is en wiens beeldhouwwerk ook hier sinds geruime tijd in grote mate wordt gewaardeerd en verworven. Ook de Brugse musea hebben een monumentaal werk van de kunstenaar in hun collectie.  Een opvallende nieuwigheid is de stand waarin hedendaagse schilderijen, keramiek en porselein uit Mongolië worden gepresenteerd. All Arts exposeert in een verbazingwekkende diversiteit van objecten en kunstwerken alles wat aan jacht en dieren refereert in navolging van hun succes vorig jaar. Het Duitse Kunsthaus Kende, dat we kennen vanop alle grote beurzen in Duitsland tenslotte, valt op door zijn verzameling uitgelezen zilveren voorwerpen over drie eeuwen gespreid. Diversiteit, kwaliteit en verrassing kenmerken de voorname hoofdafdeling van ANK 2020.

ANK2019
ANK2019

De bijval die het vorig jaar gestarte ‘Discoveries Pavillion’ kende wordt ongetwijfeld dit jaar verder gezet en uitgebreid. Hier komen individuele kunstenaars aan bod die tot hiertoe onvoldoende werden gewaardeerd ondanks hun beeldende kwaliteiten.

Ann Dierckx  giet haar in klei gemodelleerde sculpturen in brons of marmerhars en streeft ernaar om haar creaties een welsprekende expressiviteit te verlenen. Beeld en geladenheid gaan in haar gehele oeuvre harmonisch samen. Materie is een fundamenteel gegeven in de doeken van Christian De Wulf. Kleur en vorm gaan er hand in hand  en verwerven aldus een bijzondere uitstraling.
Dirk Santens was aanvankelijk schilder, maar heeft zich naderhand ontpopt tot een bijzonder talentvolle animalier met een eigen sensibiliteit en een zegging die onze waardering en bewondering verdient. Jeroen Beirens heeft een technisch-bouwkundige achtergrond en is als designer inventief en gedreven. Hij combineert het digitale en het manuele in opvallende  werken die heel nauwgezet worden ingevuld en blijk geven van een welsprekende ritmiek en een bevreemdende uitstraling. Kati Borré verbleef geruime tijd in de Verenigde Staten en geeft blijk van een brede Amerikaanse kijk op steden en urbane landschappen. Haar metier en haar keuzes staan borg voor een originele en frappante fotografische beeldtaal. De lichtobjecten van Kinetura vertolken een visuele beeldende ervaring omwille van het samengaan van technische kennis en esthetiek. De keramieken figuren van Patrick Van Craenenbroeck tenslotte geven blijk van een rijke verbeelding en een doorgedreven metier. Hij omschrijft ze als ‘reizigers in de tijd’.

ANK2019
ANK2019

Dit overzicht van enkele toppers is slechts een deel van een veelomvattend geheel. Vorig jaar trokken heel wat deelnemers de aandacht van galeriehouders en verzamelaars. Dat zal ongetwijfeld ook met deze ‘Discoveries’ het geval zijn. (hb)

ANK 2020 heeft plaats in CC Scharpoord, Meerlaan 32 van 8 tot en met 16 augustus, dagelijks van 16 tot 21 uur met gratis parking en gratis shuttle service vanop de minigolf,  het Albertplein en de dienst voor Toerisme.

Verdere informatie, zie website www.artnocturneknocke.com

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven