5000 Spaanse kinderen op de vlucht
Op donderdag 20 april presenteerde schrijfster Kristien Dieltiens haar 75e werk en tevens debuut voor volwassenen ‘Kortgeknipt’
Gisteren 26/04 was het exact 80 jaar geleden dat de bommen vielen op Guernica . In haar 75e werk, dat ook haar debuut voor volwassenen is, vertelt Dieltiens het aangrijpende verhaal van 5000 Spaanse kinderen die in 1937 op hun vlucht voor de Spaanse burgeroorlog in België belandden.
De boekvoorstelling werd ingeleid door Rudy Vanschoonbeek van Uitgeverij Vrijdag, waarna lezingen uit het werk, muzikale intermezzi en een debat over vluchtelingen toen en vandaag gemodereerd door Phara de Aguirre plaatsvonden.
Het verhaal dat u zeker wenst te lezen: 1937, de Spaanse burgeroorlog woedt in alle heftigheid. Angel, een jongen van negen, ontvlucht met zijn familie San Sebastian in de hoop een veilig onderkomen te vinden in Guernica, de heilige stad. Daar woont ook Carmela, een pubermeisje van bijna 14 jaar, die staat te popelen om aan het volwassen leven te beginnen. Maar Guernica wordt op vraag van generaal Franco meermaals gebombardeerd door de Duitsers. De overlevenden besluiten hun kinderen veilig onder te brengen. Angel en Carmela worden per boot geëvacueerd naar Vlaanderen. De wreedheid van de oorlog, het verlies van dierbaren, het aanschouwen en ondergaan van gruwel heeft hen zwaar getekend. Ze proberen met een onwrikbaar overlevingsinstinct, bij elk heel verschillend, zich staande te houden in het vreemde land. Het wordt een moeizaam proces van helen, een zoektocht naar veiligheid, de kwetsbare balans vinden tussen verleden, heden en toekomst. Gevoelens van loyaliteit, verraad en schuld, het vergeten en herinneren, gaan hand in hand en kleuren hun levens op een bijzondere manier.
Een beklemmend en psychologisch portret over twee vluchtelingen en hun overlevingstocht, vergelijkbaar met de situatie van vandaag.
BRON: Meer info is terug te vinden op www.uitgeverijvrijdag.be.