Aflasting amateurtheaterfestivals van Opendoek

Deze zomer geen amateurtheaterfestivals van OPENDOEK.

Spots op West en Toekoer 2020 worden uitgesteld naar 2021!

Na de Nationale Veiligheidsraad van vorige week besliste OPENDOEK om de zomerfestivals Spots op West en Toekoer te annuleren. Maar niet getreurd, deze edities gaan niet verloren maar worden verplaatst naar volgend jaar: het locatietheaterfestival Spots op West vindt plaats van donderdag 8 tot zondag 11 juli 2021 in Westouter en het familiefestival Toekoer in Hasselt worden verplaatst naar zondag 29 augustus 2021. Beide zomerse amateurtheaterfestivals krijgen volgend jaar een extra cachet want dan viert OPENDOEK haar twintigste verjaardag!

GEEN GARANTIE
Natuurlijk betreuren ze deze beslissing. Ze hebben er dan ook zo lang mogelijk mee gewacht. Maar de berichten van de laatste nationale veiligheidsraad (d.d. 24 april) konden Opendoek geen garantie bieden dat tijdens de zomermaanden ook kleinschalige theaterfestivals konden doorgaan.

Bovendien komen geprogrammeerde gezelschappen in tijdsnood. Omwille van de corona-maatregelen mogen ze sinds 13 maar niet meer repeteren. En ook nu is het nog niet duidelijk wanneer repetities terug kunnen opstarten. Niemand wil onvoorbereid op een podium staan!

DUIDELIJKHEID PRIMEERT
Dus hoe langer ze zouden wachten op duidelijkheid van de overheid, hoe moeilijker het wordt om een kwaliteitsvol festival te organiseren dat rekening houdt met corona-maatregelen als fysieke afstand.

Daarom bieden ze nu duidelijkheid aan de vele honderden vrijwilligers die klaarstonden, de meer dan 100 amateurtheatergezelschappen die stonden te popelen om te spelen, de (media)partners die hen ondersteunen en de duizenden bezoekers die er elk jaar weer naar uitkijken om deel uit te maken van de diverse amateurtheaterfamilie die OPENDOEK is. Immers, de zomerfestivals van OPENDOEK zijn jaarlijkse feesten van het amateurtheater waar spelers en publiek van over heel het land elkaar ontmoeten.

JONGERENSTAGE IN WACHT
De jongerenstage van JongDOEK, die gepland stond van 6 tot 12 juli 2020 tijdens Spots op West in Westouter, wordt nog niet afgelast. Eind mei zal het duidelijk zijn of jeugdkampen al dan niet kunnen doorgaan. Ze hopen dan ook op goed nieuws voor hun jongerenwerking.

Evenwel kan het programma van de jongerenstage er wat anders uitzien. Zo is het op dit moment nog niet duidelijk of de Kroatische gastdocent Iva Milley de toelating zal krijgen om naar België te komen. 

PROGRAMMA WORDT VERPLAATST NAAR 2021
Het programma wordt zoveel mogelijk meegenomen naar editie 2021. De gezelschappen die geprogrammeerd stonden op de beide festivals krijgen de kans om hun voorstelling volgend jaar te spelen. Ook alle samenwerkingsverbanden en ondersteuning van mediapartners blijven behouden.

Bovendien krijgen alle festivals in 2021 een extra cachet. Immers, volgend jaar viert OPENDOEK haar 20ste verjaardag. En dit zal ook in de zomerfestivals tot uiting komen.

Meer info is terug te vinden op https://www.opendoek.be/

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven