Zomer van de Korte Keten in Antwerpen

© Provincie Antwerpen

Focus op lokaal lekkers

Geen week, maar een volledige Zomer van de Korte Keten in 2020. Landbouwers, verenigingen en steden en gemeenten organiseren nog tot eind september tientallen activiteiten om hun buren, leden en inwoners meer vertrouwd te maken met verschillende vormen van korteketenverkoop op land- en tuinbouwbedrijven én om hen een fijne belevenis te bezorgen met lokaal geproduceerd voedsel. Om dat op een vlotte en veilige manier te laten verlopen, bezorgt de provincie Antwerpen de deelnemende ondernemers een pakket met materialen om zich aan te passen aan de geldende coronamaatregelen.

Op vrijdag 19 juni werden op twee plaatsen in de provincie Antwerpen de officiële start gegeven van de Zomer van de Korte Keten: op een melkveebedrijf in Aartselaar, waar ze met dagverse koemelk hoeve-ijs en rijstpap maken, en bij een asperge- en aardbeiteler in Geel.

“Hiermee willen we zoveel mogelijk landbouwers, verenigingen en gemeentebesturen in onze provincie enthousiasmeren om de volgende weken hun aanbod op een verfrissende, zomerse en vooral leuke manier te presenteren aan iedereen die wil proeven van lokaal lekkers,” verklaart gedeputeerde voor Landbouw Ludwig Caluwé. “Al die activiteiten verschijnen op de campagnewebsite www.zomervandekorteketen.be. Je vindt daar nu al een eco- en boerenmarkt, een smikkeltocht, een museum waar je lokale producten kunt ophalen, enzovoort. Dat aanbod zal de volgende dagen steeds meer aangroeien. Het loont dus de moeite om geregeld een kijkje te nemen, want in ieders buurt valt er wel wat te beleven.”  

Veilig door de Zomer van de Korte Keten

Voor de korteketenverkoop heeft de coronacrisis een onverwacht gevolg. Veel producenten hebben hun omzet de voorbije weken zien stijgen. Meer dan ooit kiezen consumenten in de provincie Antwerpen voor lekkers uit eigen streek; omdat het voedsel veilig en makkelijk traceerbaar is, omdat ze zo drukke supermarkten kunnen vermijden en de lokale economie ondersteunen én omdat ze er een gezonde uitstap van kunnen maken.

Veiligheid staat voorop in deze Zomer van de Korte Keten,” stelt gedeputeerde voor Plattelandsbeleid Kathleen Helsen. ”Wie als producent of organisator aan de campagne deelneemt, kan bij de provincie Antwerpen terecht voor een gratis doe-het-zelf-pakket om bedrijfsbezoeken en andere activiteiten netjes volgens de coronamaatregelen te laten verlopen. Het bevat materiaal dat aanmaant om afstand te houden, de juiste wandelrichting aan te houden, bij voorkeur elektronisch te betalen, enzovoort.”

In het pakket zit verder onder andere een liter handgel van Sterkstokers uit Hoogstraten, een korteketenproducent die naar aanleiding van de coronacrisis zijn productie heeft omgegooid en nu 500 liter ontsmettingsalcohol per dag produceert.

De families Lievens-Blockx , asperge- en aardbeitelers uit Geel, en Cornelis–Van der Auwera van de Vluchtenburghoeve in Aartselaar ontvingen vandaag de eerste doe-het-zelfpakketten uit handen van de gedeputeerden. Alle andere deelnemers aan de Zomer van de Korte Keten kunnen zo’n pakket aanvragen bij de Dienst Landbouw- en Plattelandsbeleid van de provincie Antwerpen.   

Wanneer
tot en met 30 september 2020

Meer info is terug te vinden op https://weekvandekorteketen.be/agenda/

Gedeputeerde Caluwé en Ilse Cornelis van de Vluchtenburghoeve demonstreren het communicatiemateriaal uit de corona-doe-het-zelf-pakketten – Copyright: Robin Fasseur voor provincie Antwerpen
Gedeputeerde Kathleen Helsen gaf het startschor voor de Zomer van de Korte Keten bij asperge- en aardbeiteler Lievens – Blockx in Geel – Copyright: Koen Fasseur voor provincie Antwerpen

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven