Zoete en zoute VIJD-koekjes

copyright Björn is’t kwijt

Vier bakkers uit Beveren pakken uit met een nieuw streekproduct: de zoete en zoute VIJD-koekjes.  Ze ontwikkelden het recept speciaal voor het VIJD-jaar dat Beverenaar Joos Vijd, opdrachtgever van het Lam Gods  in de kijker zet. “Met een middeleeuws zegel en een smaak met granola en dedermeel, zijn de koekjes meer dan een nieuwe lekkernij,” aldus bakker Dirk Verhelst, één van de initiatiefnemers.

De coronamaatregelen zorgde voor een start in mineur voor het VIJD-jaar in Beveren. Het lanceringsweekend op 25 april werd uitgesteld.  Maar dat maakt het enthousiasme bij alle ambassadeurs er niet minder op.  Vier Beverse bakkers: Dirk Verhelst, Nico Everix, Kris van Steenlandt en Veronique De Rop pakken voor Vaderdag uit met hun nieuw streekproduct: de zoete en zoute VIJD-koekjes.

Het koekje werd speciaal ontworpen om Joos Vijd te eren. Deze invloedrijke Beverenaar gaf in de 15de eeuw de opdracht aan de gebroeders Van Eyck om het Lam Gods te schilderen.  Het kunstwerk is tot op vandaag het beroemdste schilderij over heel de wereld.  De gemeente Beveren vond het dan ook tijd om de gulle financierder ook de nodige roem te bezorgen.

“Het is altijd intensief om een uniek koekje met een nieuwe smaak te creëren,’ vertelt bakker Dirk Verhelst.  “Wij hebben ons laten inspireren door het verhaal van Joos Vijd en de Middeleeuwen.  En dan gecombineerd met nieuwe, moderne ingrediënten zoals home-made granola en fruitsiroop. Een tiental baksels en evenveel smaaktests later, zijn we verheugd dat we écht een koekje met een nieuwe smaak ontwikkelden.  Met een stempel drukken we de naam in het koekjesdeeg. Dit naar analogie met het gebruik van zegels in de Middeleeuwen.”

© Ines De Smet

Ook de zoute koekjes zijn een smaakbommetje zegt Veronique De Rop van het artisanale koekjesbedrijf Bastia sia Buono:  “Achter de eigenzinnige smaak schuilt de mosterd van de Kroon. Daarnaast gebruikten we kikkererwten en het middeleeuwse smaakvolle dedermeel.”

Voor vaderdag is er een uniek pakket samengesteld met de koekjes en vijf VIJD-bieren. Deze speciaal gebottelde bieren in micro-brouwerijen in Beveren, hebben een beperkte hoeveelheid waardoor ze al een tweede keer hebben gebrouwen.

BRON:

Bakker Verhelst-Buys, Halfdreef 39, Beveren
Bakker Everix, Kruibekesteenweg 61, Beveren
Bakker Van Steenlandt, Koolputstraat 2, Melsele
Bastia sia Buono, Veronique De Rop www.bastiasiabuono.be

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven