Vlaamse gerookte heilbot – witte en zoete haring

Oorspronkelijk een goedkoop alternatief

Dankzij de IJslandvaarders werden in de jaren 70 de zwarte of Groenlandse heilbotten aan wal gebracht in de Vlaamse havens. Deze grote platvissen werden vers gebruikt als een goedkoop alternatief voor tarbot, of gerookt als alternatief voor gerookte zalm. Het roken van heilbot was en is echter niet wijd verspreid.

In eerste instantie was dit product goedkoop en bestemd voor de kleine man. Ondertussen is het product geëvolueerd naar een echte delicatesse, een groot contrast met het prille begin.

De haringscholen in de Noordzee zorgen sinds mensenheugenis voor vis op het bord van de kleine man. Omdat er in zo’n grote hoeveelheden vis gevangen werd, was er ook nood aan bewaarmethoden zoals pekelen en roken. Blue Ocean Seafood verwerkt reeds haring sinds 1885

Alle haring wordt meteen na de vangst diepgevroren, eenmaal in het bedrijf wordt hij ontdooid, licht gepekeld en gedroogd. De witte haring is nu verkoopsklaar. De zoete haring wacht nog een korte tijd in de rookkamer waar hij koud gerookt wordt.

BRON: Meer info is terug te vinden op www.blueocean-seafood.be/.

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven