Tomatenfestival – EXTRA LANGE EDITIE

Tomatenfestival Kalmthout 2020
Copyright: Arboretum Kalmthout

Arboretum Kalmthout zwaait de zomer uit met een kleurrijke buitententoonstelling over de tomaat. Deze extra lange editie van het tomatenfestival zet tomaten van eigen bodem in de kijker. Niet omwille van de vele rode, gele en zelfs zwarte tomaten, maar door de historisch belangrijke rol die tomatentelers in België hadden, en nog steeds hebben, in de veredeling van deze smakelijke vrucht.

De échte smaak van tomaten

In de loop van decennia zijn vele tomatenrassen hun oorspronkelijke, rijke smaak verloren van zodra ze in het commerciële circuit belandden. Maar dat tij is ondertussen gekeerd. Niet alleen topchefs, maar ook consumenten stellen hoge eisen aan de kwaliteit die op hun bord belandt. Heirloom-tomaten bieden een uitweg voor wie op zoek is naar de échte smaak van tomaat. Kies je voor tomaten uit eigen land, dan kom je uit bij klinkende namen als ‘Ancienne Belge’, ‘Belgische Gele’ en ‘Wilrijkse Schone’. Tijdens het tomatenfestival kun je ruim 300 tomatenrassen bewonderen.

Zadenverkoop van bijzondere tomatenrassen

Moestuinliefhebbers mogen zich in de handen wrijven en zich helemaal laten gaan aan de zadenstand bij de tomatententoonstelling. De tomatenzaden zijn afkomstig uit de eigen zadenbank van Arboretum Kalmthout, die door de vrijwilligers jarenlang uitgebouwd is tot een collectie van ruim 400 verschillende tomatenrassen. Bezoekers kunnen aan de stand praktisch advies en tips krijgen bij de keuze van de juiste rassen voor hun moestuin, serre of vensterbank.

Coronaproof, in een buitengewone buitenpresentatie

Deze editie van het tomatenfestival is anders dan gebruikelijk. Het meest opvallende is de verhuis van de tentoonstelling naar een plek buiten in de arboretumtuin. Daar is er plaats om een éénrichtingsbezoek te organiseren en een ruime afstand te houden tussen de bezoekers onderling. 

Het aantal bezoekers per uur aan de tentoonstelling is beperkt. Vooraf een toegangsticket met een tijdslot reserveren is dus sterk aangeraden, ook voor wie een jaarkaart of een museumpas heeft. Om iedereen de kans te geven om de tomatententoonstelling te komen bewonderen, zijn er twee extra dagen aan het evenement toegevoegd: vrijdag én maandag. Bezoekers kunnen op die manier uit meer tijdsloten kiezen en genieten van een rustig en veilig bezoek. De coronamaatregelen verbieden het aanbieden van proevertjes. Dit jaar zijn er dus jammer genoeg géén tomaten te proeven. Ook de voorziene kookdemonstraties en groepsbezoeken zijn van het programma geschrapt.

Vrijdag 4 tot en met maandag 7 september 2020

  • 10.00 – 17.00 uur tentoonstelling en zadenverkoop

Waar
Arboretum Kalmthout, Heuvel 8, 2920 Kalmthout, België

Tarieven
€ 8,5 – toegang tot de tuin inbegrepen
Jaarkaarthouders, Museumpas en kinderen -12 jaar gratis

Tickets met tijdslot
Tickets in voorverkoop via de website

De kassa is geopend tijdens het tomatenfestival van 10 tot 17 uur. Het maximum aantal toegelaten bezoekers per uur is echter beperkt, vooraf reserveren is aanbevolen.

Copyright: Arboretum Kalmthout
Copyright: Arboretum Kalmthout

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven