Marlène appels

Wanneer het favoriete fruit van de belg in Italië groeit

In 1945 werd het VOG Consortium in Zuid-Tirol opgericht. Zeventig jaar later produceert deze groep die meer dan 5.000 coöperatieven bevat meer dan 600.000 ton appels. De regio alleen is goed voor meer dan 5% van de Europese appelproductie. De appelteelt verspreidt zich over meer dan 10.000 hectare. Niet alleen de appelproductie is de grootste, ook de vereniging zelf heeft het meeste aangesloten leden van Europa. Vandaag levert VOG appels aan meer dan dertig landen. In België worden, net als in veel andere Europese landen, VOG-appels op de markt gebracht onder het merk Marlene®.

Opgericht in 1995 op initiatief van het VOG Consortium, belichaamt het merk Marlene® de variëteit en kwaliteit van appels geproduceerd door 12 coöperaties in Zuid-Tirol. Marlene® is vandaag het symbool van de voortreffelijkheid van fruit geteeld aan de voet van de Italiaanse Alpen, in Noord-Italië. Het weerspiegelt niet alleen de passie van de 5.000 producenten, maar ook hun inspanningen gedurende twintig jaar om zich achter één concept te scharen: veel diversiteit in de variëteiten, territoriale bezittingen en fruit dat minutieus met zorg wordt overladen. Deze onderscheidende kenmerken die de identiteit van het merk vanaf het begin hebben gekenmerkt, hebben het mogelijk gemaakt om zijn succes in de markt te consolideren.

De boomgaarden van het VOG Consortium strekken zich uit ten zuiden van de hoofdkam van de Alpen, naar het hart van Zuid-Tirol. De Marlene® vallei omvat de grootste regio in Europa voor appelteelt, 5.000 familiebedrijven produceren verschillende soorten appels. De uitzonderlijke kwaliteit van de appels hebben ze te danken aan de perfecte typografie en het mediterrane klimaat van de lagere alpine hellingen, waar de producenten systematisch de beste plekken voor hun boomgaarden hebben uitgekozen. Jaarlijks geeft de zon er 300 dagen en 2.000 uren zonneschijn, waardoor de appels op de perfecte manier rijp worden. De grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht zorgen voor een perfecte balans tussen zoet en zuur. Resultaat: knapperige appels in mooie kleuren.

De appels groeien op een hoogte van 220 meter boven het zeeniveau, tot wel duizend meter hoogte in de bergen. Om een uitzonderlijk goede kwaliteit te garanderen, worden appelsoorten geteeld op basis van hun compatibiliteit met de verschillende microklimaten in de verschillende productiegebieden.

Wij waren aanwezig bij een foodtasting waar de appels verwerkt werden in verschillende smakelijke gerechten uit de handen van chef David Grosdent van restaurant L’Envie.

Deel dit op je favoriete social media!

Scroll naar boven